5 vinkkiä pihasaunan ostajalle

Mikään ei ole mukavampaa, kuin mennä kesäiltana pihasaunaan ja vilvoitella saunan terassilla löylyjen lomassa. Pihasauna on hyvä hankinta niin mökin kuin omakotitalonkin pihaan. Pihasauna mahdollistaa ihanat rentoutumishetket vuodenajasta riippumatta ja laadukkaan hirsisaunan arvo säilyy hyvänä vuosien saatossa. Pihasaunojen kysyntä onkin Suomessa kovaa, ja tarjontaa on paljon. Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota pihasaunaa valitessa? 

pihasauna, hirsisauna, salvos pihasauna, salvos hirsisauna, pihasaunaan

1. Minkälaiseen pihaan sauna tulee?

Keskeinen kysymys on se, millaiseen pihapiiriin sauna on tulossa. Paikka, johon sauna tulee vaikuttaa siihen, millaisen pihasaunan siihen voi hankkia. Piha-alueen pinta-alalla on myös suuri vaikutus sopivan pihasaunan valintaan. Parinkymmenen neliön saunatupaa ei välttämättä kannata tai edes voi hankkia pieneen kotipihaan, mutta isolle tontille se voi olla erinomainen valinta. 

Mökkipihaan perinteinen pihasauna on luonteva ratkaisu kun taas kaupunkipihaan voi sopia paremmin modernimpi malli.  Lisäksi kaavoitetulla alueella voi olla rajoituksia hirsirakennusten suhteen. Kaikilla alueilla esimerkiksi perinteiset ristinurkat eivät ole sallittuja, jolloin nurkkavaihtoehdoksi sopii lohenpyrstönurkka tai lyhytnurkka. Eri nurkkamalleihin kannattaa tutustua huolella ennen lopullista päätöstä. Katso koko pihasaunamallisto!

pihasauna, hirsisauna, salvos pihasauna, salvos hirsisauna, pihasaunaan

2. Miellyttävää saunomiskokemusta tukevat ratkaisut

Saunomisesta voi tehdä vaivattomampaa ja miellyttävämpää valitsemalla oikeanlaisen saunamallin. Jos haluaa päästä haukkaamaan raitista ilmaa löylyjen lomassa, pihasaunassa on hyvä olla kuisti. Pienen vilvoitteluhetken jälkeen lauteille on taas mukava palata. Pihasaunan edustalle voi laittaa myös terassin, jolle mahtuu vaikkapa pöytä- tai sohvaryhmä ja grilli. 

Tupa saunan yhteydessä on yleinen toive. Pihasaunan tupa toimii pukuhuoneena ja siellä voi myös majoittaa yön yli vierailevia ystäviä. 

Salvoksella on laaja valikoima saunamökkejä ja pihasaunoja eri pohjaratkaisuilla. Kaikki mallit ovat täysin muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Pihasauna suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, jotta se palvelee varmasti parhaalla mahdollisella tavalla tulevia saunojia. 

pihasauna, hirsisauna, salvos pihasauna, salvos hirsisauna, pihasaunaan

3. Pihasaunan sisämateriaalit

Pihasaunan sisämateriaaleilla on suora vaikutus saunomiskokemukseen. Lauteilla ja sisäkatossa yleisesti käytettyjä materiaaleja ovat haapa ja kuusi. Haapa on hieman kalliimpi, mutta se on monen saunojan suosikki saunamateriaali. 

Haapa on hyvin huokoinen puu, joten se johtaa hitaasti lämpöä. Haapapuisilla lauteilla voikin istua pitkiä aikoja eivätkä lauteet ala polttaa. Haapapuu ei havupuun tavoin pihkaa, mikä on saunojien kannalta miellyttävää. Kuumentunut pihka lauteella ihoa vasten tai katosta pudonneena ei tunnu kovin mukavalta. 

Lisäksi tiukkasyinen puu ”itkee”. Löylyä heittäessä kattoon muodostuu vesipisaroita, jotka tiukkasyinen puu voi pudottaa alas. Haapapuun kohdalla tätäkään ongelmaa ei ole. Tutustu Salvos pihasaunoihin!

4. Pihasaunaan sopiva kiuas

Löylyjen kannalta olennaisessa roolissa on kiuas. Saunojalla voi olla erityistoiveita kiukaan ominaisuuksien suhteen ja myös ulkonäön osalta riittää vaihtelua. Tärkeintä kuitenkin kiuasta hankkiessa on ottaa huomioon pihasaunan koko. Puukiukaat on suunniteltu aina tietyn kokoiseen tilaan. Liian suuri kiuas lämmittää saunan turhan kuumaksi ja liian pieni kiuas taas joutuu käymään ylikierroksilla lämmittääkseen saunan. 

Puntaroidessa kahden eri koon välillä kannattaa valita mieluummin vähän liian suuri kuin pieni puukiuas. Myös kiukaiden suojaetäisyydet tulee ottaa huomioon, eikä pihasaunaan voi säädösten puitteissa hankkia mitä tahansa kiuasta. 

5. Kylpemistä helpottavat tuotteet

Vaikka juoksevaa vettä saunaan ei tulisi niin pihasaunassa peseytymisen ei tarvitse olla silti hankalaa. Pihasaunan voi varustella kylpemistä helpottavilla tuotteilla. Näin pihasauna saa myös enemmän käyttöä, kun saunominen ei tarkoita vaivalloista peseytymistä. 

Perushankinta on kiukaan vesisäiliö, jonka avulla saadaan lämmintä kylpyvettä suuremmallekin porukalle. Peseytymistä tehokkaasti helpottava tuote on akkukäyttöinen suihku. Suihku mahdollistaa vaivattoman peseytymisen eikä kustanna paljon. 

Haapapuusta käsinveistetty shampooteline tai kulmahylly on kaunis ja kestävä ratkaisu shampoopulloille ja saippuoille. Siistiin pihasaunaan on aina mukava mennä ja viedä myös vieraita kylpemään. 

SUUNNITELLAAN YHDESSÄ! 

Meillä Salvoksella on useita valmiita hirsisauna- ja saunamökkimalleja, joista voi valita sopivan, tai sauna voidaan räätälöidä sinun toiveittesi mukaisesti.