Lamellihirsi vai massiivihirsi – kumman valita

Kun puhutaan hirsirakentamisesta, kaksi termiä nousevat esiin: lamellihirsi ja massiivihirsi. Molemmilla on omat etunsa ja ominaisuutensa, mutta mikä tekee toisesta paremman tietyissä tilanteissa? Tässä blogissa käydään läpi näiden kahden hirsityypin perusteet ja verrataan niiden ominaisuuksia. 

Mikä on lamellihirsi? 

Lamellihirsi valmistetaan liimaamalla kahta tai useampaa lamellia eli puukerrosta yhteen. Tämä prosessi vähentää puun luontaista taipumusta kutistua, turvota ja vääntyä. Lamellihirret tarjoavat tasaisen ja sileän pinnan, mikä tekee niistä suositun valinnan moderniin hirsirakentamiseen. Lamellihirsi on siis teknisiltä ominaisuuksilta selkeästi parempi, mutta myös kalliimpi vaihtoehto. 

Entä massiivihirsi? 

Massiivihirsi, toisin kuin lamellihirsi, valmistetaan yhdestä ainoasta puun palasta. Tämä perinteinen hirsityyppi on tunnettu luonnollisesta ulkonäöstään ja perinteisestä charmistaan. Massiivihirret voivat olla alttiimpia kutistumiselle, turpoamiselle ja vääntymiselle verrattuna lamellihirsiin. 

lamellihirsi, massiivihirsi

Vertailu: lamellihirsi vs. massiivihirsi 

1. Stabiilisuus 

Lamellihirsi on yleensä stabiilimpi vaihtoehto. Sen monikerroksinen rakenne estää tehokkaasti halkeamia ja muodonmuutoksia, toisin kuin massiivihirressä, joka voi kärsiä näistä ongelmista ajan myötä. 

2. Energiatehokkuus 

Energiatehokkuudessa lamellihirsi vie voiton. Sen erinomainen lämmöneristävyys tarkoittaa parempaa lämmön säilyttämistä talvella ja viileämpää sisäilmaa kesällä. 

3. Ulkonäkö 

Ulkonäön suhteen valinta riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Lamellihirsi tarjoaa sileämmän, tasaisemman pinnan, kun taas massiivihirsi ihastuttaa luonnollisella ja perinteisellä ilmeellään. 

4. Rakennekestävyys 

Lamellihirren valmistusprosessissa käytetään laadukkaita puun osia, mikä johtaa kestävämpään ja luotettavampaan lopputulokseen. 

5. Ympäristöystävällisyys 

Lamellihirren valmistus on tehokasta ja ympäristöystävällistä, sillä siinä voidaan hyödyntää puun pienempiä ja vähemmän täydellisiä osia.

Onko lamellihirressä käytetty liima haitallinen hirren hengittävyydelle? 

Lamellihirren valmistuksessa käytettävä liima ei estä hirren luontaisia hengittävyysominaisuuksia. Käytettävä liima on suunniteltu toimimaan yhteensopivasti puun omien ominaisuuksien kanssa. Se hyödyntää puun luontaista kosteutta liittäessään yhteen hirren ohuita puukerroksia, mutta se ei sisällä mitään, mikä haittaisi hirren kykyä ”hengittää”. Lisäksi liiman levitystapa on sellainen, että se ei muodosta tiivistä kalvoa, vaan pikemminkin harsoa, jolloin ilma pääsee kulkemaan sen läpi. 

Kun puhutaan rakenteen hengittävyydestä, tarkoitetaan yleensä kykyä säädellä ilmankosteutta – absorboimalla kosteutta, kun ilmankosteus on korkea, ja vapauttamalla sitä, kun ilman kosteus laskee. Tämä auttaa ylläpitämään tasapainoista kosteustasoa rakennuksen sisällä. Lamellihirren liimasauma ei vaikuta tähän prosessiin merkittävästi, koska kosteus ei tyypillisesti tunkeudu riittävän syvälle hirteen vaikuttaakseen sen hengittävyyteen. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei hirren pintaan käytetä pintakäsittelyaineita, jotka voisivat heikentää sen hengittävyyttä, kuten tiiviitä lakkoja tai maaleja. 

lamellihirsi, massiivihirsi

Ota nämä asiat huomioon kun valitset hirsityypin

Valinta lamellihirren ja massiivihirren välillä riippuu monista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista mieltymyksistä, rakennuksen käyttötarkoituksesta ja budjetista. Lamellihirsi tarjoaa monia selkeitä etuja, kuten paremman stabiilisuuden ja energiatehokkuuden. Lamellihirsi on suuremman työstämisvaateen vuoksi myös arvokkaampi kuin massiivihirsi. Massiivihirsi on silti säilyttänyt paikkansa perinteisen hirsirakentamisen sydämessä sen ainutlaatuisen ulkonäön, tunnelman ja edullisemman hinnan ansiosta.  

Salvoksen hirsivalikoimassa on tarjota 70 mm paksuisia massiivihirsiä, jotka ovat erinomainen valinta pihasaunoille sekä kesäkäyttöön tarkoitetuille aitoille ja saunamökeille. Nämä hirret ovat ihanteellisia kevyempiin rakennelmiin, joissa niiden luonnolliset ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. 

Lisäksi Salvoksella on paksumpia hirsivaihtoehtoja, jotka ovat kooltaan 88 x 192 mm, 110 x 278 mm ja 134 x 278 mm. Nämä hirret ovat lamellihirsiä, joista kaksi viimeksi mainittua ovat myös painumattomia. Lamellihirret ovat ihanteellisia valintoja, kun rakenteen pitää kestää suurempia rasituksia ja säilyttää muotonsa vuodesta toiseen. 

On tärkeää ymmärtää, että paksummissa massiivihirsissä on havaittu rakenteellisia haasteita. Niiden luontainen alttius vääntyä ja turvota voi ajan myötä johtaa siihen, että hirsi irtoaa ponteistaan, aiheuttaen potentiaalisesti vakavia rakenteellisia ongelmia. Tästä syystä suosittelemme lamellihirsiä kestävämpään ja laadukkaampaan rakentamiseen. 

Haluatko keskustella edustajamme kanssa?

Edustajamme auttavat sinua mielellään mallin valinnassa ja hirsiunelman toteuttamisessa. Ota yhteyttä paikkakuntasi lähimpään edustajaan tai jätä meille yhteydenottopyyntö.