Ekologinen valmistoimitus

Ekologinen valmistus on yksi Salvoksen keskeisistä arvoista ja tavoitteenamme on toteuttaa mökkiunelmia ympäristöä kunnioittaen; haluammehan, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia niin luonnosta kuin mökkeilyelämästäkin. Ekologinen toiminta näkyy toimitustavassamme: Salvoksen piharakennukset kuljetetaan kertatoimituksella valmiina pihallesi. Tällainen toimitustapa säästää kuljetuksia ja sitä kautta luontoa.

Yhden toimituksen periaate on seurausta keskitetystä logistiikasta. Rekka-autot tuovat täysiä lasteja tarvittavia raaka-aineita tehtaallemme Pyhäntään. Mökit rakennetaan sisäoloissa, ja valmisrakennus kuljetetaan yhdellä toimituksella asiakkaalle. Näin ei pääse syntymään hukkakuljetuksia. Yhden toimituksen periaate on ekologisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Perinteinen tapa rakentaa mökkejä eli paikan päällä rakentaminen tuo mukanaan yllättäviä kuluja, jota suunnitteluvaiheessa ei yleensä osata ennakoida.  Tutustu hirsimökkimallistoon tästä

ekologinen, ekologista

Kustannukset vaihtelevat

Valmiin ekologisen rakennuksen kuljetuskustannukset vaihtelevat koon mukaan. Suurehkon mökin kuljetuskustannus on noin 4000-7000 euroa. Tämä voi aluksi kuulostaa hurjalta summalta, mutta yhden toimituksen lisäksi muita kuluja ei tule. Perinteinen paikan päällä rakentaminen voi tuntua turvallisemmalta ja edullisemmalta ratkaisulta, mutta siihen sisältyy monia piilokuluja. Lopputuloksena voikin olla 4000 euroon verrattuna jopa kuusinkertainen summa. Miten tällaiseen lukuun oikein päästään?

Otetaan ajatusleikki: Leenan unelma on, että hänen tontilleen rakennetaan hirsimökki. Ensin rekka tuo Leenan tontille peruspaketin puuosatoimituksesta; tähän menee helposti 1000 euroa. Sen lisäksi rekat tuovat erikseen ikkunoita, ovia, katemateriaaleja, kiuaspaketteja ja muita tarvittavia materiaaleja. Tähän voi laskea päälle toiset 1000 euroa.

2000 euroa kuulostaa vielä lupaavalta, mutta varsinaiset kulut tulevatkin kilometrikustannuksista. Yleensä mökit sijaitsevat vähän kauempana asutusalueesta. Ajatellaan, että 50 kilometrin päässä Leenan tontista on rakentaja-Rane, joka toteuttaa Leenan mökkiunelman. Suurehkon mökin rakentamiseen menee noin vuosi, joka sisältää reilut 200 työpäivää. Jos Rane kulkee pakettiautollaan joka työpäivä mökin luo, kilometrejä kertyy vuodessa 20 000. Pakettiauton kohdalla kilometrikorvaus on 0,69 euroa per kilometri, johon lisätään vielä 24 % arvonlisävero. Näin ollen kilometrikorvauksia kertyy vuodessa 17 000! Ranen lisäksi tontilla käyvät aika ajoin työnjohtaja, pääsuunnittelija, muurari, maalari, sähkömies, putkimies… Summa on todellisuudessa vieläkin korkeampi. Kilometrikustannukset ovat erittäin merkittävä piilokustannus, jota ei yleensä huomioida suunnitteluvaiheessa.

Myös Leena itse joutuu kulkemaan tontillaan rakennuksen aikana valvomassa, hoitamassa ja selvittämässä asioita. Tähän menee helposti 3000 euroa, joka voi ensin tuntua liioittelulta. Leena kuitenkin vuokraa peräkärryjä, hakee puuttuvia osia ja kulkee monta kertaa mökkitontille kenties uhraten omia työtuntejaan. Vuoden aikana nämä useasti toistuvat toimenpiteet kasvavat helposti 3000 euron kuluiksi. Katso kaikki hirsimökit

ekologinen, ekologista

Piilokulut yllättävät

Kustannukset eivät kuitenkaan lopu tähän. Ranen kuuluu saada työpäivistään 40 euroa päivärahaa, joka 200 päivän kohdalla tarkoittaa 8000 euroa. Arvonlisävero lisättynä summa onkin 9920 euroa.

Kuljetuksista, kilometrikorvauksista, päivärahakuluista ja Leenalle itselle aiheutuvista kuluista on kertynyt salakavalasti yli 30 000 euroa. Tämä on kauhuskenaario, mutta se toteutuu silti valitettavan usein. Tähän verrattuna Salvoksen yhden toimituksen 5000 euron summa onkin pieni määrä. Kaiken lisäksi mökki toimitettuna yhdellä kuljetuksella säästää luontoa; se on siis sekä taloudellista että ekologinen. Yhden toimituksen ansiosta mökki on kerralla valmiina pihallasi ja pääset nauttimaan mökkeilyelämästä heti. Saunoessa ja puuhastellessa onkin mukava unelmoida ja suunnitella sitä, mitä tekisikään sillä säästyneellä 25 000 eurolla. Ehkäpä mökin pihalle sopisi pieni aitta, jonne voit majoittaa ystäviä? Näin hekin pääsevät nauttimaan toteutuneesta mökkiunelmastasi.

Tutustu mallistoon tästä