Nurkkamalli viimeistelee piharakennuksen ilmeen

Hirsirakennuksen kohdalla on laajat mahdollisuudet nurkkamallin suhteen. Eri vaihtoehtoja on useita, ja nurkkavalinnalla voi vaikuttaa merkittävästi rakennuksen ilmeeseen. Hirsirakennusten osalta toisia miellyttää perinteinen tyyli ja toisia modernimpi. Nurkkavaihtoehtoja miettiessä tulee ottaa huomioon myös kuntien piharakennuksia koskevat säädökset, sillä esimerkiksi oman asuinalueen kaavassa kaikki vaihtoehdot eivät välttämättä ole sallittuja.

NURKKASALVOKSELLA ON TÄRKEÄ ROOLI

Hirsirakennuksessa on avainasemassa salvokset. Nurkkasalvos on se osa, jossa vierekkäisten seinien hirret liittyvät yhteen. Salvoksen rooli ei ole vähäpätöinen: salvos sitoo hirret yhteen ja pitää koko rakennuksen koossa. Nurkkasalvoksen tekeminen vaatii todellista tarkkuutta, sillä hirsirakennuksen tulee tietenkin olla myös nurkistaan tiivis: vaihtuvia sääolosuhteita, tuulta ja vettä pitävä.

Salvostyyppejä on historian varrella kehitetty useita erilaisia. Tässä esitellään kolme nurkkasalvosta, jotka ovat hirsirakennuksissa yleisesti käytettyjä. Ne työstetään eri tavoin ja lopputuloksena onkin ulkonäöltään hyvin erilaiset nurkat.

 

LYHYTNURKKA VAI PITKÄNURKKA?

Nurkkamallit voidaan jakaa lyhytnurkkiin sekä pitkänurkkiin.

Pitkänurkka = Pitkänurkassa hirsien päät jatkuvat nurkan yli. Tämä on nimenomaan hirsirakennuksille tunnusomainen piirre. Ristinurkka on malliesimerkki pitkänurkasta.

Lyhytnurkka = Lyhytnurkissa sen sijaan hirsien päät ulottuvat seinärakenteesta vain vähän eli n. 70mm pidemmälle. Lohenpyrstönurkka ja citynurkka kuuluvat tähän luokkaan. Seuraavaksi esittelemme tyypillisimmät lyhyt- ja pitkänurkkavaihtoehdot.

 

PERINTEINEN RISTINURKKA

piharakennus, hirsirakennus, hirsiaitta, hirsisauna, pihasauna, hirsimökki

Yleisin ja perinteisin nurkkatyyppi on ristinurkka. Ristinurkassa hirren molemmille puolille tehdään salvokset, joista hirret yhdistetään. Ristinurkka on yksinkertainen ja tämän vuoksi sen tekeminen on suhteellisen helppoa. Perinteisen tyylin ystävälle ristinurkka on oikea vaihtoehto, mutta se ei sovi kaikkiin pihoihin. Kaavoitetulla alueella ristinurkka ei usein ole sallittu, joten tällöin lohenpyrstönurkka tai citynurkka tarjoaa ratkaisun pulmaan. Jos ristinurkkainen piharakennus miellyttää, voi asiaa tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnasta.

 

LOHENPYRSTÖNURKKA ON TYYLIKÄS

Lohenpyrstönurkka on jo vuosisatoja vanha nurkkamalli, mutta ulkonäöltään se edustaa modernia tyyliä. Nurkka on siistin ja tyylikkään näköinen ja lohenpyrstökuvio tuo mielenkiintoa piharakennuksen ulkonäköön. Lohenpyrstönurkka on etenkin kaupunkimaisemaan sopiva vaihtoehto.

Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi lohenpyrstönurkan työstäminen on huomattavasti haasteellisempi ja tarkkuutta vaativampi projekti kuin ristinurkan tekeminen. Hirren ylä- ja alapuolelle tehdään liitoskolot, jonka seurauksena synty lohenpyrstön muotoinen uloke. Liitosten vinoudet sitovat hirret toisiinsa. Mittausten tulee olla äärimmäisen tarkkoja, jotta lopputulos on pitävä ja siisti.

 

MONIPUOLINEN CITYNURKKA

Citynurkka saadaan jatkotyöstämällä ristinurkkaa. Ristinurkan hirsiulokkeet lyhennetään ja koteloidaan, ja nurkkamallia kutsutaankin myös kotelonurkaksi. Näin nurkasta tulee linjakkaan ja viimeistellyn näköinen. Tämä citynurkkanakin tunnettu nurkka sopii niin haja-asutusalueelle kuin myös mainiosti kaupunkiympäristöön. Kotelon voi maalata eri värillä kuin muun rakennuksen, jolloin  piharakennuksen ulkonäköä saa helposti muokattua mieleisekseen.

 

NURKKAMALLILLA ON VÄLIÄ

piharakennus, hirsirakennus, hirsiaitta, hirsisauna, pihasauna, hirsimökki

Perinteisen tyylin kannattajalle ristinurkka voi olla paras vaihtoehto. Se on myös lompakolle mieluisin valinta. Lohenpyrstönurkka sekä citynurkka vaativat enemmän työstöä, joten ne myös kustantavat enemmän. Lopputulos on kuitenkin rahan arvoinen; tyylikäs ja komea piharakennus!

Toteutamme mökit, aitat ja saunat erilaisilla nurkkamalleilla.


Tilaa nyt Salvoksen kuvastot!

Ota yhteyttä Tilaa kuvasto

Piharakennukset Salvos