Pidennä saunan käyttöikää kotikonstein

Saunominen on mukavaa ajanvietettä, ja monet saunovatkin useamman kerrran viikossa. Usein ei tule ajatelleeksi, että sauna altistuu vuosien mittaan lukuisille ulkoisille tekijöille: kosteudelle, suurille lämpötilavaihteluille, pölylle, hielle… Sauna tuleekin huoltaa vähintään kerran pari vuodessa, ahkeran saunojan vielä useammin, jotta sauna pysyy hyväkuntoisena, ilma raikkaana ja vältytään mm. homevaurioilta. Saunan huolto on sijoitus, sillä se pidentää saunan ikää. Siistiin saunaan vie ilomielen myös saunavieraat. Kerromme, miten saunaa oikeastaan kannattaa huoltaa.

KÄYTÄ LAUDELIINOJA JA TUULETA KUNNOLLA

pihasauna, hirsisauna, sauna, ulkosauna

Tärkeää on, että  joka saunomiskerran yhteydessä tekee saunan kuntoa ylläpitäviä toimenpiteitä.

Käytä aina saunoessa laudeliinoja ja saunomisen jälkeen huolehdi, että sauna kuivaa. Kun saunan kuivattaa jokaisen saunakerran jälkeen, kosteus ei pääse aiheuttamaan vahinkoja saunan rakenteisiin ja saunan rakenteet pysyy terveinä. Aloita tyhjentämällä löylyastia ja muut vesiastiat. Laita laudeliinat kuivumaan. Lämpö kuivattaa saunan parhaiten, joten heitä kiukaan pesään muutama klapi, tai pidä sähkösaunaa tovi päällä saunomisen jälkeen. Ovia ja ikkunoita ei kannata avata tässä vaiheessa vielä, mutta ilmanvaihtoräppänöiden tulee olla auki. Kun sauna on saanut kuivua puolisen tuntia, voi ikkunat ja ovet avata kuivumisen tehostamiseksi. Tutustu Salvoksen kattavaan pihasauna -mallistoon!

 

SÄÄNNÖLLINEN PESEMINEN

Säännöllinen pesu on tärkeää saunan raikkauden ja kunnon kannalta. Jos sauna on ahkerassa käytössä, se on syytä pestä jopa 3-4 kertaa vuodessa. Saunan pesuun riittää vesi ja mieto pesuaine kuten tolu tai mäntysuopa. Kuurausharjaksi sopii parhaiten pehmeä harja. Käy harjalla läpi seinät, katto ja lauteet. Muista harjata myös lauteiden alapuolelta. Lopuksi riittää huuhtelu vedellä.

 

TARKISTA LAUTEIDEN KUNTO JA TEE PARAFIINIÖLJYKÄSITTELY

Tarkista, että lauteet sekä turvakaiteet ovat ehjät ja että kiinnitykset ovat pitäviä. Vinksallaan olevat puuosat aiheuttavat turvallisuusriskin, joten kiristä löystyneet puuosat.

 

Lauteiden ikää saa pidennettyä yleisesti käytetyllä parafiiniöljykäsittelyllä, joka suositellaan tehtäväksi 3-4 kertaa vuodessa. Saunan pesun jälkeen lämmitä sauna noin 50-60 asteiseksi ja levitä parafiiniöljyä kuiviin lauteisiin, selkänojiin, kaiteisiin ja jakkaroihin. Toimenpide on valmis, kun öljy on kokonaan imeytynyt. Puuosat voi hioa ennen parafiiniöljykäsittelyä, jos ne ovat pesun jälkeen vielä likaisen oloiset.

Vinkki: parafiiniöljyä kannattaa testata ensin pienelle alueelle, jotta näkee aineen vaikutuksen mahdolliseen lauteiden värin muutokseen.

 

PUTSAA VESIKOURU JA TARKISTA LATTIAN KUNTO

Jos saunaan kantautuu roskia tai hiekkaa happihyppelyiden välissä, ne kannattaa huuhdella, jolloin ne huuhtoutuvat viemäriin tai vesikouruun. Putsaa siis vesikouru ja pese lattia jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos puulattian pintaan on tullut kulumia, niin pinta kannattaa korjata heti ja täyttää venelakalla. Rikkoutunut pinta voi korjaamattomana aiheuttaa koko laudan rikkoutumisen.

 

HUOLLA PIHASAUNA MYÖS ULKOA PÄIN

Pihasaunan katolle ja sitä kautta kouruihin kulkeutuu lehtiä ja havuja. Katto, räystäskourut ja syöksytorvet voi putsata varrellisen harjan avulla. Mahdollisten sammaleiden irrottamiseen kannattaa käyttää kaupasta saatavia kemiallisia aineita.

Etenkin alkuvuosinaan hirsirakennus painuu hieman, ja tätä painumista on hyvä ottaa kiinni. Ulkonurkissa tai väliseinässä olevat kierretangot tulee kiristää, jotta ovet ja ikkunat toimivat moitteettomasti.

Saunan säännöllinen huoltaminen palkitsee: sauna kiittää ja tarjoaa aina raikkaat löylyt, myös tuleville sukupolville! Katso koko hirsisauna -mallisto!

 

HIRSISAUNA ON KESTÄVÄ VALINTA

pihasauna, hirsisauna, sauna, ulkosauna

Salvoksen pihasaunat on tehty laadukkaista ja vahvoista materiaaleista. Hirsisaunat kestävät myös voimakkaita lämpötilavaihteluita. Puun hengittävyyden ansiosta pihasaunoissaon hyvä sisäilma ja saunominen on miellyttävää.

 

Joko olet tilannut Salvoksen saunakuvaston?

Ota yhteyttä Tilaa kuvasto

Hirsisaunat Salvos