Hirsiaitta


Viisi vinkkiä hirsiaitan ostajalle

Aitat mielletään usein vanhojen maatalojen piharakennuksiksi, mutta pikkuhiljaa tämä ajatus on väistymässä, sillä aittoja hankitaan edelleen mökkiympäristön lisäksi myös kaava-alueelle asuinrakennusten yhteyteen. Aitat eivät siis suinkaan ole katoamassa suomalaisesta pihapiiristä. Aitta mökin pihapiirissä on kätevä lisätilan tuoja etenkin vieraiden majoituspaikaksi.

Moderni aitta sopii hyvin kaupunkipihaan. Aitalla on erilaisia käyttömahdollisuuksia, jonka vuoksi se on hyvä hankinta monenlaiseen tarpeeseen. Listasimme viisi vinkkiä aitan ostajalle, jotka kannattaa ottaa huomioon aittaa hankittaessa.

 

HUOMIOI OMAT KÄYTTÖTARPEET

Yleensä aitta hankitaan, koska halutaan lisämajoitustilaa mökille tai kotiin. Aitta toimii vierasmajoituskäytössä niin mökillä kuin kotipihallakin, ja vieraiden onkin mukava rauhassa asettua nukkumaan ja aamulle levollisten unien jälkeen tulla nauttimaan aamiaista päärakennukseen. Aitassa saakin maittavat yöunet. Aitalla voi olla paljon muitakin käyttötarkoituksia. Aitan tuvan voi sisustaa ulko-olohuoneeksi tai sen voi varustella kesäkeittiöksi. Aitta toimii myös hyvin varastona tai työtilana.

 

Kartoita siis ensiksi omat tarpeet; mitä varten aitta hankitaan? Suunnittelemalla huolellisesti aitasta saa juuri omaa käyttöä palvelevan rakennuksen. Toiselle on tärkeintä, että on monta huonetta, kun taas toinen haluaa aitasta itselle rauhallisen oman tilan vaikkapa omia harrastuksia varten. Hieman suurempi huone oleskelua ja tunnelmointia varten ja toinen huone majoitusta tai työskentelyä varten. Salvoksella kaikki aitat ovat muokattavissa omien toiveiden mukaan, ja aitasta saa varmasti juuri sellaisen kuin haluaa. Salvoksen kautta aitan saa hankittua täysin varusteltuna.

aitta, hirsiaitta, minimökki, piharakennus

TERASSI ON HYVÄ HANKINTA

 

1. Terassi on suosittu valinta

Nykyään on suosittua hankkia aitan eteen tai ympärille terassi – mitä suurempi, sen paremmin tilaa on oleskeluun ja vaikkapa ruoan laitolle. Terassi on hyvä hankinta, sillä siellä on mukava viettää aikaa yksin ja yhdessä. Omalla terassilla on kiva lukea lehtiä ja aamupalakin maistuu paremmalle ulkona. Terassia voi myös varustella oman mielen mukaan. Pöytäryhmän avulla saa nautittua ihania lounaista ulkona. Grilli onkin mainio hankinta – mikä onkaan parermpaa, kuin grillissä valmistetut herkut?

 

2. HUOMIOI ALUE

Kaavoitetulla alueella voi olla piharakennuksia koskevia säädöksiä. Hirsirakennuksille tyypilliset ristinurkat eivät aina ole sallittuja. Tämä ei haittaa – monesti kaavoitetulle alueelle ja kaupunkiin sopiikin paremmin tyylikäs lohenpyrstönurkka tai kotelonurkka. Lue artikkeli erilaisista nurkkamalleista!

 

Piharakennusta sijoitettaessa etäisyydet muihin rakennuksiin sekä naapurin pihaan tulee ottaa huomioon. Jos rakennuksessa on tulisija, aitan etäisyyden tulee olla vähintään 8 metriä toisista rakennuksista. Mikäli etäisyys on alle 8 metriä, tarvitaan tällöin lisäksi osastoivia rakenteita.  Varmista siis, että suunnittelemasi aitta mahtuu vaivatta omaan pihaan. Me Salvoksella autamme myös rakennuksen sijoituspaikan valinnassa.

 

3. KÄYTÄ LUOVUUTTA

Monesti piharakennuksen halutaan olevan ulkonäöltään mahdollisimman paljon samassa linjassa päärakennuksen kanssa. Piharakennuksen kohdalla on kuitenkin mahdollista käyttää luovuutta ja päästää sisäinen suunnittelija valloilleen.

 

Vaikka kaavoitetulla alueella voi rakennuksille olla säädöksiä esimerkiksi värin tai katon mallin suhteen, säännöt eivät yleensä koske piharakennuksia samassa mittakaavassa kuin päärakennuksia. Piharakennusten kohdalla sääntöjä katsotaan vähän läpi sormien. Vaikka päärakennuksessa tulisi olla pulpettikatto, piharakennuksessa hyväksytään harjakatto. Aittaa hankkiessa voi toteuttaa juuri omaa silmää miellyttäviä vaihtoehtoja ja heittäytyä rohkeaksi esimerkiksi värityksen suhteen.

 

4. SITTENKIN ISOMPI AITTA?

Monesti tulee valinneeksi mahdollisimman pienen ja kompaktin aitan, joka on monelle edelleen se sopivin vaihtoehto. On järkevää kuitenkin pohtia, kannattaisiko sittenkin hankkia isompi aitta, sillä usein käy niin, että aitan hankkinut innostuu sen tarjoamista mahdollisuuksista. Vaikka olisi alun perin hankkinut aitan vain majoituspaikaksi, pian suuri terassi kesäkeittiöineen alkaa kuulostaa houkuttelevalta. Aitta toimii myös hyvin säilytypaikkana tavaroille, joten tavaraa sinne voi kertyä ajoittain enemmänkin. Ei ole mukavaa, jos tavarat syrjäyttävät tilaa muilta käyttötarkoituksilta, kuten ihanalta oleskelutilalta.

 

Ei tarvitse hankkia mitään jättimäistä aittaa, mutta hieman suurempi kuin alun perin suunniteltu voi olla hyvä vaihtoehto. Tämä mahdollistaa myöhemmin heränneiden haaveiden toteuttamisen.

 

 

ENSI KESÄKSI AITTA?


Olemme hirsirakentamisen edelläkävijöitä. Salvoksella saat koko paketin suunnittelusta toteutukseen samasta paikasta, ilman välikäsiä.

 

Jätä meille yhteydenottopyyntö tai soita, niin jutellaan toiveistanne lisää!

Tai tilaa Salvos ideakirja veloituksetta kotiisi!

Ota yhteyttä Tilaa kuvasto

 

Piharakennukset Salvos